7.5 доказателства за това, че фотографията подобрява живота

7.5 доказателства за това, че фотографията подобрява живота

Дали фотографията прави живота ни по-добър? За мен лично, отговорът е един и той е категорично „да“. На практика всеки вече може да бъде фотограф – устройствата, които „пишат със светлина“ отдавна са в джобовете на почти всички хора, цената им също е напълно достъпна, освен ако разбира се, няма подхлъзване по пързалката на големите сензори и професионални обективи… Какви са „доказателствата“?

Фото: Дамян Хаджииванов. Photographers in action

1. Спомените

Фотографията запечатва моменти. Дали мигове, слагащи усмивки по лицата ни като рождения ден на бебчето или важни исторически моменти като смазване на улична революция, всеки кадър носи в себе си част от случвания. Важни или не, това може да покаже само бъдещето. А при толкова много камери около нас, направо е непростимо да пропускаме отразяването на което и да е събитие.

Фото: Дамян Хаджииванов

Фото: Дамян Хаджииванов. След залез с приятели.

2. Перспективата

„Фотографията учи хората да виждат“, е казала известната документална фотографка и фотожурналистка Доротея Ланг. Моят опит потвърждава напълно казаното. Окото е инструмент, който се изостря и става по-„послушен“ с течение на времето. Определено виждам много повече от преди, а също и по по-различен начин. А това е факт, който и други приятели и познати, запалени по това визуално изкуство, са споделяли с мен.

Фото: Дамян Хаджииванов. City Geometry | Градска геометрия

3. Духовното

Имах много моменти, породени от следването на страстта ми по фотографията, които са ме карали да усещам невидимото и да се замислям повече над духовните неща в живота ми. Най-ярко си спомням в момента за това как едно фотографско пътуваме ме отведе до красива морска скала в Исландия, място, посещавано годишно от милиони хора, а в един момент се оказах там абсолютно сам, малко след залез слънце. Красотата на видяното, заедно с последвалите събития като рискът да загубя живота си и появяването в същата августовска вечер на северното сияние (абсолютно нетипично за това време на годината), бяха много силни и особени за мен, и мога да кажа, че промениха живота ми. Сравнявайки фотографията с предишната ми професия, спокойно мога да я определя дори и като „лечебна“.

Self portrait in Iceland

Фото: Дамян Хаджииванов. Self portrait in Iceland

4. Възможността

Колкото и да е конкурентна, съвременната фотография е възможност да се печелят пари, дори и да не се занимаваме с нея професионално. Когато сме добри и последователни в нещо, то рано или късно се отплаща и услугите/продуктите ни започват да се търсят. А в нашия дигитален свят, възможностите за реализация са много. Всъщност, ако фотографията е това, за което мислим най-много, защо пък да не я превърнем в професия?

Contrast | Контраст

Фото: Дамян Хаджииванов. Една от най-купуваните ми фотографии. Contrast | Контраст

5. Споделеността

В глобалния свят, в който живеем и в който почти всеки може да отиде да живее и работи във всяко кътче на Земята, а социалните мрежи, които уж бяха създадени с цел да ни събират, по-скоро физически направиха обратното, с абсолютна убеденост мисля, че снимките ни обединяват. Дали от екскурзията в Италия преди години, на която си направихме селфи в кривото огледало на пътя или от почивката в Гърция, онази със състезанията по волейбол и контузиите, това са кадри, които ни връщат в споделеността на отминалото изживяване.

Volcano of Emotions | Вулкан от емоции

Фото: Дамян Хаджииванов. Volcano of Emotions | Вулкан от емоции

6. Самооценката

Известна част от кадрите, които съм направил преди време, намирам за лоши. Някои определям като откровено несполучливи или направо сгрешени. А това означава, че се развивам и че новите ми кадри са по-добри. Тази самооценка е едно от нещата, които ме карат да се развивам и да търся още и още. Самооценката също се влияе и от обратната връзка, която получаваме от близките, колегите ни и от социалните мрежи, защото кой фотограф в днешно време не споделя снимките си? Лайковете и конструктивната критика, които получаваме, са също важен компонент.

Tuscany | Тоскана

Фото: Дамян Хаджииванов. Tuscany sunrise | Тоскана, когато изгревът най-накрая слезе върху теб като благословия

7. Емоциите

Фотографията е начин да изразиш себе си. Това, което се опитвам да направя чрез кадрите ми, е или да разкажа история, или да уловя, или да предам емоция. Всъщност мисля, че снимки, в които няма история или емоция, са празни. Колкото и да са издържани в техническо отношение… Казано накратко, добрата фотография е емоция!

Фото: Дамян Хаджииванов. Джеки

Фото: Дамян Хаджииванов. Джеки

7.5. Общността

Защо „цяло и пет“? Всъщност общността е нещо много повече от половинка и заслужава специални благодарности и внимание. Умишлено не използвам “8”, за да привлека повече от вниманието ви. 😉 Хората, занимаващи се с фотография, са в огромната си част положителни, живи, търсещи и такива, които без да се замислят биха ти подали ръка в случай на необходимост. Откакто последвах сериозно моето фото увлечение, се срещнах със страхотни хора, бях и съм част от прекрасни проекти и посетих места, за които дори и не смеех да мечтая. Да включа и онлайн фото общността – интернет направи връзката между визуалните творци много лесна и да бъдеш част от групи с твоите интереси е възможно и лесно, за разлика от преди. Независимо от коя част на света…

Докосването до тази магия... Настръхващо - от върха на главата до кутрето на краката! Особено когато разкриването на сиянието пред теб е неочакван подарък!

Фото: Дамян Хаджииванов. Автопортрет. Докосването до тази магия… Настръхващо – от върха на главата до кутрето на краката! Особено когато разкриването на сиянието пред теб е неочакван подарък!

 

© Damian Hadjiyvanov | Дамян Хаджииванов, Light Captured
Pro photographer & visual artist and experimenter

High quality big size versions of the photographs are available for sale. Please contact me with your requests. Thank you!

If you like this publication, please share it! Thank you!

 

Статията е публикувана също и в сайта на Клуб Фото Свят, организация с идеална цел, която работи за създаването на солидарна фотографска общност в България, допринасяща за развитието и популяризирането на фотографията.

There are 2 comments for this article
 1. Мариана at 11:30

  Прекрасна статия, съгласна съм с всяка дума.

  Благодаря, че:
  – сте/ си ( незнам коя форма на обръщение е по-удачна) отделил време да формулираш/ те в думи и образи тези преживявания свързани с фотографията;
  – че попаднах на тези редове точно днес, въздействаха ми така повдигащо духа;
  – че получавам възможност да откривам в света, хора от същата порода и усещане, че все пак не си сам!

  Светли празници!

  • Damian Hadjiyvanov at 16:33

   Благодаря за топлите думи, Мариана! Определено на “ти” е по-добре! 😉
   Ако дори и на един човек съм подействал мотивиращо и стоплящо, това е изпълнена цел и удовлетворение за мен.

   Хубави празници!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 5 =