7.5 причини да харесвам новия безогледален Canon M50

 

7.5 причини да харесвам новия безогледален Canon M50

Импресия, езерото Блед, Словения

7.5 причини да харесвам новия безогледален Canon M50

По време на поредното супер яко пътуване с приятелите фотографи от Клуб Фото Свят, за първи път извън България, наречено “Езерата на Хърватска и Словения”, имах възможността да създам малко кадри с новия, още топъл-топъл, безогледален фотоапарат от фурната на Canon – M50. За това пътуване бях взел и M5, един от флагманите от същото родословно дърво на Канон, заедно с няколко обектива – китовия EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, “палачинката” EF-M 22mm f/2 STM, един ръчно-фокусен 7artisans 35mm f/1.2 и звяра Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM с оригиналния преходник към EF-M.

 

1. Размерът (има значение)

Мисля, че японците от отдела за развитие напипват правилната посока и ме радва много, че успяват да “натикат” същия голям (APS-C) сензор във все по-малко тяло. Да си призная, вече с нетърпение чакам пълноразмерния (full-frame) вариант, за който се шушука. Пътуващата или т.нар. травъл фотография е една от моите стихии и откакто снимам с безогледалки забелязах, че обикновено непознатите хора не се противят да влизаш в личното им пространство с такова малко “апаратче”. Виж, с големия огледално-рефлексен (DSLR) апарат със съпровождащите го хубави големи обективи, това обикновено е проблем. Трябва и да призная, че това е първият път, в който тръгвам на фото-пътешествие в чужбина с два фотоапарата. Изключително удобно е, на половината, че и по-малко тегло, да имам подръка два, готови за стрелба, различни обектива. 😉 А и ако нещо се случи с техниката, имам резервен вариант… better safe than sorry, както има един хубав български израз! 😀 Тук е и мястото да се похваля, че от 2010-та година, откакто се сдобих с първия ми “голям черен” цифров фотоапарат, а именно Canon EOS 550D, техниката не ми е изневерявала. В хардуерно отношение, разбира се. Задкормилното устройство е допускало купчина грешки. 🙂

Да не забравя да споделя – апаратчето ми беше много удобно. Въпреки намалените размери, ергономията е на ниво!

 

7.5 причини да харесвам новия безогледален Canon M50

Фотограф фотографира фотографи от Клуб Фото Свят, фотографиращи лебед

 

2. Батерията

Преди да взема M50 в ръка, предполагах, че батерията му ще е същата като на M5. Оказа се, че не е така – по-малка е. Като цяло, след разговори с колеги, ползващи безогледалки и на Sony, и Fujifilm, стигам до извода, че в момента всички фотокамери от този тип имат проблем с управлението на енергията. “Включвам, снимам, изключвам” е безогледалната мантра на техниката от този клас. Ако не се внимава с настройките и употребата, може да се окаже, че дори и три батерии са недостатъчни за един ден пътуване и снимки. Очевидно при М50 размерът на батерията е логично следствие от по-малките размери на самият апарат. Притеснението ми тук беше, че батерията няма да издържи един “снимачен ден”. След настройването на “Eco” режима обаче, останах приятно изненадан и не ми се наложи да използвам по принуда моя М5. Явно инженерите на Canon работят активно по оптимизирането на ползването на енергия. Усещането ми бе, че за това има роля и:

3. Въртящият се екран

Който, разбира се, е тъч-скрийн. Със затварянето му обаче, спира да действа сензорът за прехвърляне на визуализацията от екрана към визьора и обратно. Което е голям плюс ако не сте в “Еко” режим: пести страшно много батерия, казвам го от опит. Пробвайте обратното и ще се уверите. Освен ако не ви трябва коремно отопление през студените зимни месеци… 😛

Кой вид екран е по-удобен? Въртящият или накланящият се? Честно казано, не мога да преценя – и двата си имат предимства и недостатъци. Накланящият е доста по-бърз при работа, но е почти невъзможно да гледам в него ако техниката е поставена много ниско или високо и се опитвам да правя вертикален кадър, а при някои модели стативи  е възможно да имате проблем с ползването на този тип екран поради специфичната му конструкция. От друга страна, за “коремна” (стрийт) фотография, накланящият се е просто перфектен. Бърз и дискретен.

Истинската причина, според мен, екранчето да е въртящо, а не накланящо се, е че това е камера, която изглежда е насочена в голяма степен и към влогърите.

7.5 причини да харесвам новия безогледален Canon M50

Безвремие

4. 4К видео

Казано кратко и просто – ако 4К стандартът е определящ за Вас и едновременно искате до го имате в джоба си – това е решението. Забелязвам, че има все повече влогъри по красивите и туристически дестинации по света, така че беше време и тази ниша да бъде обгрижена. Интересното в решението на Canon е, че при заснемане в режим 4К се използва по-малка площ от сензора. Което отново си има своите плюсове и минуси, но това си е една цяла отделна тема. 😉 Тази нова функционалност наистина е доста голяма и важна, но имайки предвид, че моята практика в момента е 99% фотография и 1% видео, лично за мен това не би било определящо. От друга страна, гледайки в перспектива, може би все пак е добре човек да е подготвен с поддръжка на модерните в момента стандарти, имайки предвид, че в случая цената е приемлива и достъпна.

 

5. Бутончето за видео

Един малък, но доста приятен ергономичен детайл – бутонът за запис на видео е преместен на по-удобно място. При М5 ми се случва да стартирам без да искам запис, тъй като в този модел е поставен точно на мястото, където е захвата с дясната ръка. Чудесно е да знаеш, че производителят се вслушва толкова бързо в обратната връзка от клиентите си, нали? За абсолютна обективност трябва да отбележа, че ако видеото не е приоритет за снимащия, бутончето при М5 може да се препрограмира за удобство.

 

6. Безшумен фокус през WiFi

Всички знаете, че с безогледалките на Canon може да “папарачите”, управлявайки фотоапарата през смартфона си, нали? Е, ако не, вече знаете! 🙂

Един готин малък детайл при М50 е, че при фокусиране през телефон не се чува издайническото “би-бип” от фотоапарата. Дискретността е поставена на ново, по-високо стъпало, което дава спокойствие на по-интровертните фотографи (като мен 🙂 ) да изпълнят замислените си идеи и проекти или просто да бъдат по-незабележими при заснемане на интересни хора на улицата, запазвайки по този начин автентичността на ситуацията и мига.

 

7.5 причини да харесвам новия безогледален Canon M50

Доверие

7. Цената

Сложил съм я на 7-мо място, но това си е един много важен елемент от играта. Цената на М50 е много прилична и достъпна. Всъщност е почти наполовина по-ниска спрямо М5 при подобни оферти с еднакви обективи. Разбира се, изработката на М5 се усеща много по-солидна и квалитетна, има повече функции и хардуерни контроли, все пак са различни класове фотоапарати, за да бъда напълно обективен. Така че финансовата страна ще има голяма тежест при вземането на решението “Кой да купя: М5 или М50” 🙂 А и гледам, от Canon са подсладили в момента М50, предлагайки го с ваучер за пари за обектив… Разбира се, за да е по-евтин обаче, липсват някои функции. Това, което на мен конкретно ми липсваше, бе супер якото връткалце за компенсация на екпозицията, в което съм влюбен, откакто имам М5. Страшно удобно и полезно е!

7.5 причини да харесвам новия безогледален Canon M50

Словенски вкусотийки и радости за сетивата

7.5. Новият файлов формат CR3

Това е поредното подобрение, което колкото и малко да изглежда, заслужава специалното внимание на параграф “цяло и пет”. CR3 е новият RAW формат на Canon с компресия в реално време, благодарение на по-бърз процесор. Практическият резултат за мен беше, че успях на същите SD карти да съхраня почти 2.5 пъти повече кадри. Което в дългосрочен план ще спести доста финанси, мястото за съхранение винаги е струвало значително, а никой фотограф не трие творбите си с лека ръка. Така че… браво и благодаря! 🙂

7.5 причини да харесвам новия безогледален Canon M50

От кулата на крепостта на Любляна… високо, високо, високо…

 

© Damian Hadjiyvanov | Дамян Хаджииванов, Light Captured
Pro photographer & visual artist and experimenter

High quality big size versions of the photographs are available for sale. Please contact me with your requests. Thank you!

If you like this publication, please share it! Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 14 =