Пантомимен спектакъл „Белият Бип“

Пантомимен спектакъл „Белият Бип“

Не мога да опиша с думи какво удоволствие бе за мен да документирам този чуден спектакъл! Яни и Ива може би познавате по-добре като известните “Куку и Пипи”, които, по мое скромно мнение, правят огромни добрини с инициативата си, която по-скоро бих определил като борба, наречена “Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“. Може да ги подкрепите, забавлявайки се, като посещавате следващите постановки на представлението. Обещавам, че няма да съжалявате! 😉

По класически сценарии от „Мълчаливите птици“ – том III от сборника на Александър Илиев „Обща теория и практика на пантомимата“
Режисура: Янита Кирова и Ива Лапатова
Участват: Дарина Бояджиева, Йоана Иванова и Симона Тодорова
Костюмография: Станислава Маркова
Дизайн: Пламен Бъчваров

 

„Белият Биб.
Ням негатив,
снет върху черни декори.
Като голямата скръб-
мълчалив.
Като скръбта-
не говори.“
Веселин Ханчев

„Белият Бип“ е класически пантомимен спектакъл, който е основан върху 12 шедьовъра на майстори на изкуството на мълчанието – Марсел Марсо, Сами Молхо, Миклош Кьольо, Александър Илиев и др. Сценариите, които използва спектакълът, са част от събраните класически пантомими в трети том от сборника на Александър Илиев „Обща теория и практика на пантомимата“ – „Мълчаливите птици“.
Безумието да искам. Искам, искам, искам.
Да притежавам. И не мога да спра.
Безмилостно.
Не мога да се спра!

Чрез езика без думи „Белият Бип” проследява една човешка история за глупостта да се вкопчваме в дадена фикс идея. За преследването и обсебването. За невъзможността ни да погледнем към нови хоризонти, да продължим напред и да направим промяната. За отчаяното търсене и чакане на нещо, което никога не е било наше. За егоизма, който е способен да ни доведе до тотална разруха и самота.

Един сектакъл за избора на човека, защото сами избираме как да живеем и в какво да се превърнем. За хората, които искаме да бъдем и зверовете, в които се превръщаме в устрема си да имаме тук и сега, на всяка цена.

Повече тук: http://metamorfozi.org/

 

© Damian Hadjiyvanov | Дамян Хаджииванов, Light Captured
Pro photographer & visual artist and experimenter

If you like this publication, please share it! Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − five =