Сурва 2018, Перник | Surva 2018, Pernik

Сурва 2018, Перник | Surva 2018, Pernik, Bulgaria

Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник e за мен един от най-колоритните фолклорни фестивали в България. От година на година той става все по-голям и зрелищен. Сега имах възможността да снимам само в деня на откриването, петък, когато дефилират детските групи, пропускайки “основната” част в събота и неделя. Има и положителна страна този “пропуск” – в петък винаги усещането е някак по-близко, поради липсата на огромните тълпи със зрители, лентите, ограждащи публиката от участниците и т.н. А и малките са винаги някак по-естествени и енергични. Едно от най-интересните неща за мен беше да видя познати лица между участниците, деца, които съм снимал преди много години и начина, по който са порастнали и съзрели. Имам и доста лични впечатления и мнение за развитието на фестивала като цяло, които няма да споделя тук, свържете се лично с мен, ако ви е интересно да ги узнаете. 😉 Още две неща се случват в петък, които няма как да видите през уикенда: богатата заря, която започва веднага след официалното откриване и речите на знатните гости и домакини, и танците около огромния ритуален огън, който организаторите запалват, когато зарята привършва. Вижте няколко любими кадъра от тези моменти в края на фото галерията. Благодаря!

Повече информация за този колоритен и традионен фестивал: Surva.org

 

 

© Damian Hadjiyvanov, Light Captured
Дамян Хаджииванов – експериментатор със светлина | Pro photographer & visual artist

Налични са версии на фотографиите с голям размер и високо качество за продажба. Моля, свържете се с мен за заявка. Благодаря!
High quality big size versions of the photographs are available for sale. Please contact me to send your requests. Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 10 =